czwartek, 8 grudnia 2011

Calzone


Składniki na 3 porcje:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 6 g suchych drożdży
  • 3/4 szkl. letniego mleka lub wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
Nadzienie:
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 80 g salami 
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • 4 łyżki oleju
  • roztrzepane jajo

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć pokroić w kostkę bądź w plastry. Salami pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, zrumienić, oprószyć granulowanym czosnkiem. Wrzucić pieczarki, osolić i oprószyć pieprzem, wymieszać, podsmażyć, po czym zdjąć z patelni, doprawić oregano.
Pomidorki pokroić w ćwiartki, zrumienić na patelni (bez dodatku dodatkowego oleju), zdjąć, oprószyć solą. 

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, olej i letnie mleko, wyrobić ciasto - w razie konieczności podsypać trochę mąką, jeśli ciasto będzie się jeszcze kleić. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Z jednej strony rozłożyć nadzienie: rozłożyć pomidorki, salami, pieczarki z cebulą, posypać serem żółtym - pozostawiając od brzegu 1 cm ciasta, żeby móc potem zlepić pieróg. Po czym nakryć drugą stroną ciasta, zlepić brzegi, formując pieroga.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajem i posypać ziołami. Piec 20 min.

Smacznego!




4 komentarze:

ANNA pisze...

Pychota!!!!

slyvvia pisze...

Nigdy sama nie robiłam, ani nawet nie jadłam calzone. Wygląda wspaniale :D

Marta pisze...

Calzone jest proste i smaczne, bardzo lubię :)

Sue pisze...

Robiłam, bardzo lubię! A szczególnie ten zapach! :D

Print