sobota, 17 grudnia 2011

Pszenne bułeczki


Składniki na 6 bułeczek:

  • 375 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • niepełna płaska łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 2/3 szkl. letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie wlać wodę i olej, wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest trochę klejące, ale tak powinno być). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto odgazować - uderzając kilka razy pięścią, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia na 40 min.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze pozostawiając odległości między nimi, nożem wykonać nacięcie. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godz. do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarować je wodą. Piec ok. 25 min.

Smacznego!





9 komentarzy:

Sue pisze...

Fajowe te buły! :)

Siaśka pisze...

bardzi ciekawe :D takie domowe są najlepsze :D zapraszam na mojego bloga na pizzę :D

Kaś pisze...

nie ma jak domowe. z serem - ulubiona :)

Nemi pisze...

Domowe bułeczki - uwielbiam!

Kamila pisze...

Bułeczki zapisane do zrobienia :) Pyszne

Anonimowy pisze...

Muszę na takie cosik namówić moją mamę. Ale może po świętach bo teraz i tak jest już zalatana xD

Amber pisze...

Wiele bym teraz dała za domową bułeczkę na śniadanie.
Pysznie!

Daria Anna pisze...

bułeczki wyglądają wypaśnie, widać, że miałaś ucztę, zabieram jedną na śniadanko :)

zjedz_mnie pisze...

No taką bułeczkę, o przepraszam - dwie bułeczki to ja tu na śniadanko poproszę ;]

Print