Składniki na 6 bułeczek:
- 375 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- niepełna płaska łyżka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 2/3 szkl. letniej wody
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie wlać wodę i olej, wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest trochę klejące, ale tak powinno być). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazować - uderzając kilka razy pięścią, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia na 40 min.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze pozostawiając odległości między nimi, nożem wykonać nacięcie. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godz. do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarować je wodą. Piec ok. 25 min.
Smacznego!
9 komentarzy:
Fajowe te buły! :)
bardzi ciekawe :D takie domowe są najlepsze :D zapraszam na mojego bloga na pizzę :D
nie ma jak domowe. z serem - ulubiona :)
Domowe bułeczki - uwielbiam!
Bułeczki zapisane do zrobienia :) Pyszne
Muszę na takie cosik namówić moją mamę. Ale może po świętach bo teraz i tak jest już zalatana xD
Wiele bym teraz dała za domową bułeczkę na śniadanie.
Pysznie!
bułeczki wyglądają wypaśnie, widać, że miałaś ucztę, zabieram jedną na śniadanko :)
No taką bułeczkę, o przepraszam - dwie bułeczki to ja tu na śniadanko poproszę ;]
Prześlij komentarz