środa, 21 grudnia 2011

Pizzerki


Składniki:

  • 5 bułeczek
  • 1 średnia cebula
  • 4 pieczarki 
  • 5 plastrów salami
  • 5 plasterków sera żółtego
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ściąć górę z każdej bułeczki, wydrążyć miąższ. Posmarować wnętrze koncentratem pomidorowym, oprószyć bazylią i oregano.

Rozgrzać olej na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, zrumienić na złoto, oprószyć solą, zdjąć z patelni. Pieczarki umyć pokroić w plastry, podsmażyć na pozostałym oleju, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć. Salami pokroić w kostkę.
Uzupełnić wnętrze każdej bułeczki kolejno: salami, cebulką i pieczarkami.

Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7 - 8 min*. Pod koniec pieczenia rozłożyć na każdej bułeczce ser żółty.

Podawać w/g uznania, np. z keczupem bądź z sosem czosnkowym.

* piekłam z termoobiegiem

Smacznego!


3 komentarze:

zjedz_mnie pisze...

Pomysłowe i super apetyczne ;]

Lovelykate pisze...

Takie domowe pizzerki muszą być przepyszne :)

kachna pisze...

Lovelykate - oj tak :) a co więcej szybko je się robi

Print