Przepis zaczerpnęłam od Dorotus - klik
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 szkl. maślanki lub kefiru (użyłam jogurtu naturalnego)
- 1/2 szkl. oleju
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szkl. świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Krem czekoladowy:
- 2,5 łyżki wody
- 1 łyżeczka wódki
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
- 115 g gorzkiej czekolady
- 1 duże jajo
- pół łyżki cukru**
- szczypta soli
- 0,5 szkl. śmietany kremówki
Polewa czekoladowa:
- 160 g śmietany kremówki
- 140 g mlecznej czekolady
- 110 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek i sól, wymieszać dokładnie.
Do wysokiej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać suche składniki, dokładnie wymieszać. Na koniec ciągle mieszając, powoli wlewać gorącą kawę.
Gotową masę podzielić na 2 tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 40 min, do tzw. suchego patyczka.
Do rondelka wlać wodę, wódkę, dodać kakao i kawę, wymieszać, po czym postawić rondel na minimalnym gazie. Wrzucić połamaną czekoladę i podgrzewać do jej rozpuszczenia (nie mieszać!). W momencie gdy zauważymy, że czekolada się rozpuściła, energicznie wymieszać i zdjąć z ognia.
Białko oddzielić od żółtka. Żółtko zmiksować z cukrem do białości, powoli wlewać roztopioną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić białko z solą na sztywną pianę. Białka dodać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, aby nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Kremówkę podgrzać w garnuszku do wrzenia, dodać połamane czekolady i kawę, zmniejszyć gaz na minimum, gdy czekolada się rozpuści, energicznie wymieszać do połączenia, zdjąć z ognia.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym, polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego!
* piekłam w mniejszej formie więc ciasto wyszło mi wyższe
** można dodać więcej cukru, ja zrobiłam w/g przepisu - ciasto jest wystarczająco słodkie w/g mnie :)
W osobnym naczyniu ubić białko z solą na sztywną pianę. Białka dodać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, aby nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Kremówkę podgrzać w garnuszku do wrzenia, dodać połamane czekolady i kawę, zmniejszyć gaz na minimum, gdy czekolada się rozpuści, energicznie wymieszać do połączenia, zdjąć z ognia.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym, polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego!
* piekłam w mniejszej formie więc ciasto wyszło mi wyższe
** można dodać więcej cukru, ja zrobiłam w/g przepisu - ciasto jest wystarczająco słodkie w/g mnie :)
13 komentarzy:
mniam!!! poproszę kawałek! :D świetny jest :D uwielbiam czekoladę :D
Kocham i wielbię ;) Cudowny tort.
ale pyszniaste ciacho:)
Bardzo czekoladowo!
Ciasto wygląda prawie jak z brownie. Widać, że jest dość ciemne, ciężkie i wilgotne;) Pycha;)
Dla czekoladowych łasuchów, czyli dla mnie też! :)
Ojoj, pyszności;D Kuszący:)
Czekoladowa rozpusta:)
aaa uwielbiam torty czekoladowe, a szczególnie sprzątanie po nich, kiedy z misek czy mieszadeł można podebrać coś dobrego :)
Najlepszego w Nowym Roku!
tort jak marzenie :)
Życzę Ci Szczęśliwego Nowego Roku :)
Jak dla mnie- rewelacja!
piękny tort :)
Rewelacja! Zaryzykowałam i upiekłam go - wszyscy się zajadali! POLECAM!
Dałam o pół szklanki mniej cukru do ciasta w obawie, że będzie za słodko ;).
Prześlij komentarz