poniedziałek, 19 grudnia 2011

Proste bułeczki


Składniki na 6 małych bułeczek:
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g masła
  • 110 ml wody
  • 110 ml mleka
  • 1 roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka do posmarowania

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wkroić masło, wymieszać. Następnie wlać wodę i mleko, wyrobić ciasto - ciasto będzie miało konsystencję lepiącą, ale tak ma być. 
Ciasto przełożyć do naczynia oprószonego mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia. 

Po tym czasie z ciasta uformować* 6 bułeczek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut. W między czasie piekarnik** rozgrzać do 225 st. C.

Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka, wstawić do piekarnika. Po 5 minutach pieczenia w 225 st. C., zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 10 minut. 

Po wyłączeniu piekarnika, bułeczki studzić przy otwartych drzwiczkach.


* do formowania bułeczek zalecam ręce wysmarować olejem, to ułatwi sprawę
** piekłam z termoobiegiem

Smacznego!

11 komentarzy:

Saratelka pisze...

Jakie ładne krąglutkie bułeczki! :)

Daria Anna pisze...

Ślicznie Ci wyszły, a jak wyrosły ładnie i takie błyszczące. Pozdrawiam.

Siaśka pisze...

mniam! zjadłabym taką bułeczkę :D dasz jedną? zapraszam do siebie!

Blackdiamondin pisze...

uwielbiam domowe bułeczki!:)

tu-tusia pisze...

Prześliczne ci wyszły :)

kachna pisze...

dzięki :) są pyszne i chrrrupiące :)

annaz pisze...

jejku piękne są!!! zazdroszczę bo ja jakoś rzadko mam szczęście, by mi wyszło ciasto drożdżowe...

kachna pisze...

annaz - mi też czasami nie wychodzi jak na złość :) ale się nie poddaje :) pozdrawiam

Sue pisze...

Kocham te domowe!! :)

Anonimowy pisze...

czy tam jest 110 ml wody i 110 mleka?

kachna pisze...

Anonimowy - tak

Print