Składniki na 6 małych bułeczek:
- 340 g mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g masła
- 110 ml wody
- 110 ml mleka
- 1 roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wkroić masło, wymieszać. Następnie wlać wodę i mleko, wyrobić ciasto - ciasto będzie miało konsystencję lepiącą, ale tak ma być.
Ciasto przełożyć do naczynia oprószonego mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta uformować* 6 bułeczek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut. W między czasie piekarnik** rozgrzać do 225 st. C.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka, wstawić do piekarnika. Po 5 minutach pieczenia w 225 st. C., zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 10 minut.
Po wyłączeniu piekarnika, bułeczki studzić przy otwartych drzwiczkach.
* do formowania bułeczek zalecam ręce wysmarować olejem, to ułatwi sprawę
** piekłam z termoobiegiem
Smacznego!
11 komentarzy:
Jakie ładne krąglutkie bułeczki! :)
Ślicznie Ci wyszły, a jak wyrosły ładnie i takie błyszczące. Pozdrawiam.
mniam! zjadłabym taką bułeczkę :D dasz jedną? zapraszam do siebie!
uwielbiam domowe bułeczki!:)
Prześliczne ci wyszły :)
dzięki :) są pyszne i chrrrupiące :)
jejku piękne są!!! zazdroszczę bo ja jakoś rzadko mam szczęście, by mi wyszło ciasto drożdżowe...
annaz - mi też czasami nie wychodzi jak na złość :) ale się nie poddaje :) pozdrawiam
Kocham te domowe!! :)
czy tam jest 110 ml wody i 110 mleka?
Anonimowy - tak
Prześlij komentarz