poniedziałek, 12 grudnia 2011

Kotlety w panierce musztardowej z pomidorową sałatką


Składniki (dla 3 osób):

Kotlety:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej (użyłam ostrej angielskiej)
  • 1 łyżka mleka
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej 

Sałatka:
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ząbek czosnku (pół dużego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier
  • zioła do sałatek*

Wykonanie:

Pierś umyć, osuszyć, podzielić na kotlety, lekko rozbić. Roztrzepać jajo, dodać oregano, musztardę, mleko, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Kotlety zanurzyć z jajku.

Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron.

Pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki, wrzucić do miski. Czosnek obrać, drobno posiekać dodać do pomidorków. Oprószyć ziołami, przyprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny, odrobinę oleju, wymieszać. Doprawić cukrem do smaku**.
Podawać w/g uznania np. z ziemniakami.

Smacznego!


*mieszanka ziół do sałatek zawiera: bazylię, koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, majeranek, itp.
** Do sałatki z pomidorów można również wmieszać ok. 150 g sałaty lub mix kilku sałat.

3 komentarze:

Monica pisze...

No i proszę jaki wspaniały pomysł na obiad :)

Pozdrawiam serdecznie!

burczymiwbrzuchu pisze...

Mniam! Ja czasem dodaję do jajka musztardy jak panieruję kotlety w płatkach kukurydzianych, więc Twoja wersja też by mi smakowała :)

Ania pisze...

Bardzo ciekawa ta panierka musztardowa, z chęcią spróbowałabym takiego kotleta:)

Print