Składniki:
- 1 kostka masła
- 1,5 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 6 łyżeczek oleju
- 1 kisiel czerwony - ja użyłam wiśniowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. maku
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Dodawać do ciasta po jednym żółtku i jednej łyżeczce oleju, ciągle mieszając. Ubić pianę z białek, po czym delikatnie i dokładnie wmieszać do ciasta.
Ciasto podzielić na 4 części, do każdej kolejno dodać: mak, kakao, budyń i kisiel - uzyskamy 4 kolory ciasta. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian po łyżce wykładać warstwy z czterech kolorów do wyczerpania się ciasta.
Ciasto podzielić na 4 części, do każdej kolejno dodać: mak, kakao, budyń i kisiel - uzyskamy 4 kolory ciasta. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian po łyżce wykładać warstwy z czterech kolorów do wyczerpania się ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Piec 45 min. - jeśli ciasto zacznie szybko nabierać koloru przykryć ciasto folią aluminiową.
Po wystudzeniu polukrować, bądź polać polewą czekoladową.
Smacznego!
9 komentarzy:
oho jaki wielobarwny i wielosmakowy :) dla każdego coś dobrego :)
Uwielbiam takie mieszane ciasta. Wygląda świetnie :D
Tyle smaków w jednym cieście! Pysznie!
lubię takie ciasta, kiedy przy każdym gryzie można poczuć inny smak
bardzo efektowne, dla każdego coś dobrego.
piękne ciasto :)
ciasto bardzo mi się podoba :) cudne
Super takie ciasto :). Pozdrawiam
Zapowiada się pysznie, ciekawy jest ten kisiel w środku, takiego ciasta jeszcze nie piekłam :)
Prześlij komentarz