wtorek, 3 stycznia 2012

Pizza - przepis II


Składniki na 2 pizze o śr. ok. 25 cm:

  • 20 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 75 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 300 g mąki
  • sól do smaku
  • 25 ml oleju
  • olej do wysmarowania blachy

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem i częścią ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min.

Następnie do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej, wodę, pozostałe mleko oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozprowadzić ciasto na wysmarowanej blasze. Można rozsmarować sos pomidorowy, rozłożyć dodatki w/g uznania.
Piec w temp. 200 st.C. ok. 20 min. Pod koniec pieczenia posypać startym serem żółtym.

Podawać z keczupem, sosem czosnkowym.

Smacznego!











11 komentarzy:

klliisiaa pisze...

nie ma to jak pyszna pizza! :))

Dusia pisze...

pysznie wyszła!

slyvvia pisze...

Od tygodnia chodzi za mną pizza. Nie ma co, jutro kupuję drożdże ;)

Siaśka pisze...

kocham pizzę!!

Daria Anna pisze...

Ale mi narobiłaś ochoty, pizza chodzi za mną juz od mięsiąca, ale zawsze mi coś wypadnie.

Nemi pisze...

Powinnam już spać, a nie myśleć o jedzeniu, ale nie da się widząc takie pyszności:)

Paszczak pisze...

Ładnie wyglada, taka cieniutka :)

Anonimowy pisze...

Właśnie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia, zobaczymy czy będzie pyszna :)

Anonimowy pisze...

Pizza wyszła naprawdę dobra, dawno nie jadłam tak smacznego ciasta, jednak radzę by dobrze je doprawić, ja tego nie zrobiłam.
Pozdrawiam!

kachna pisze...

Anonimowy - super! :)

Lila pisze...

Świetny przepis. Ciasto wyszło niemalże idealne. Osobiście też uwielbiam dużą ilość ser na pizzie, dlatego nie żałowałam go sobie, a mimo to ciasto nie ugięło się po jego ciężarem. Przepis zdecydowanie godny polecenia. :)

Print