czwartek, 5 stycznia 2012

Brukselkowa


Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka startego korzenia pietruszki
  • mała cebulka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kucharek
  • pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • koper, natka pietruszki

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Gdy woda się zagotuje, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kucharek, pieprz.

Brukselki umyć, ewentualnie obrać z pożółkłych listków, wrzucić do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy.  Obrać marchew pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka wraz z pietruszką. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.

Cebulkę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do zupy.
Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. W między czasie mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować chwilę, ewentualnie doprawić do smaku vegetą w płynie.

Na koniec dodać koperek i natkę pietruszki, zestawić z ognia.

Smacznego!

9 komentarzy:

Siaśka pisze...

jej! mam coraz większą ochotę na zupkę :D

karto_flana pisze...

Zjadlabym zaraz! Uwielbiam brukselke :)

aga pisze...

lubie brukselke i zupke zjadlabym ze smakiem:)

Anonimowy pisze...

Poproszę miseczkę zupy!:) Bardzo lubię brukselkę. Pychotka :).

burczymiwbrzuchu pisze...

Lubię brukselkę, więc chętnie taką zupką bym się ogrzała :)

monami pisze...

co ja bym dała teraz za taką zupę...

magda k. pisze...

zupa brukselkowa dla mnie brzmi bardzo, bardzo smacznie :)

zjedz_mnie pisze...

Świetny i sposób na utylizację brukselki, a że mi zalega w lodówce to już wiem gdzie ona skończy ;]

Daria Anna pisze...

Ale mi narobiłaś smaku na taką zupę.

Print