sobota, 22 września 2012

Mięso wieprzowe duszone z papryką konserwową


Składniki (dla 4 - 5 porcji):
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • słoik papryki konserwowej
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • czosnek granulowany
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • vegeta w płynie
  • kucharek, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso pokroić w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w plastry. Paprykę odcedzić z zalewy, pokroić w paski. W garnku zagotować litr wody. Wrzucić marchew, ziele angielskie i liść laurowy.

Rozgrzać trochę oleju na patelni. Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na złoty kolor, po czym przełożyć do garnka. Na pozostałym oleju podsmażyć cebule, oprószyć czosnkiem. Następnie dodać paprykę, podsmażyć całość, po czym przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem ok. 30 min.

Mąkę wymieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę, wymieszać, zahartować kilkoma łyżkami sosu, po czym wlać do garnka, zagotować. Skropić vegetą w płynie, doprawić do smaku kucharkiem, pieprzem i majerankiem. Oprószyć natką pietruszki.
Podawać wg uznania, np. z kluskami śląskimi, makaronem - u mnie z kotletami ziemniaczanymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Print