środa, 12 września 2012

Pszenne bułeczki ze szczypiorkiem


Idealne na poranne śniadanko :)

Składniki:

  • 30 g margaryny
  • 1/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody niegazowanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Do rondla przełożyć margarynę, wlać mleko i wodę, podgrzać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się margaryny, Wsypać sól i cukier, wymieszać, po czym zdjąć z ognia, w razie konieczności lekko ostudzić.

Do miski wsypać mąkę, drożdże i szczypiorek, wymieszać. Wlać zawartość rondla, wyrobić gładkie i sprężyste ciasto - w razie konieczności podsypać mąką (zużyłam dodatkowo niecałe pół szkl.). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, odstawić do podwojenia objętości - na 1,5 - 2 godz. W między czasie ciasto odgazować uderzając kilka razy pięścią.

Po tym czasie blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na 8 części, uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20 - 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Piec 20 min.

Smacznego!



1 komentarz:

Dota Szymborska pisze...

super:) tak sobie obiecuje, ze ja tez bede piekla....ale na razie nie....

Print