niedziela, 9 września 2012

Drobiowe kieszonki z serem żółtym i pieczarkami


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • 100 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajo
  • kucharek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, każdy rozbić lekko tłuczkiem. Oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka oraz pieprzem.

Rozgrzać trochę oleju na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Podsmażyć do momentu wyparowania wody, zdjąć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na każdym kotlecie z jednej strony, rozłożyć porcję pieczarek i sera żółtego, złożyć kotlet na pół - można spiąć wykałaczką.
Do głębokiego talerza wbić jajo, oprószyć kucharkiem i roztrzepać widelcem. Kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!



3 komentarze:

kaczodajnia pisze...

Konkretny, pyszny kotlet, moja rodzinka takie uwielbia

Jadwiga Trzcinska pisze...

Łatwe w wykonaniu-to plus. I smakują wyśmienicie.

Jadwiga Trzcinska pisze...

Łatwe w wykonaniu-to plus. I smakują wyśmienicie.

Print