wtorek, 11 września 2012

Oponki jogurtowe


Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru pudru z wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
Do głębokiej miski wbić jaja, wsypać oba cukry, roztrzepać widelcem, wlać jogurt, ponownie roztrzepać. Masę jogurtowo-jajeczną wlać do miski z suchymi składnikami, wyrobić ciasto.

Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 - 1,5 cm. Szklanką wycinać koła, w każdym kole mniejszą nakrętką wyciąć kółeczka. Oponki układać na blacie oprószonym mąką.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym. 
Oponki można polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

Smacznego!







3 komentarze:

kaczodajnia.blogspot.com pisze...

To już mamy tłusty czwartek ? ;)

Christopher pisze...

I jak tu iść na dietę,skoro tutaj takie smaczności.Pozdrawiam Christopher

kachna pisze...

kaczodajnia.blogspot.com - a no nie, ale jakoś naszła ochota :D pozdrawiam!

Print