środa, 19 września 2012

Pszenne bagietki


Składniki:

  • 200 ml letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:


Do miseczki wlać letnie mleko, wsypać cukier i sól, wymieszać. Do wysokiej miski wsypać mąkę i drożdże, wymieszać. Wlać mleko, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wgnieść olej. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. W między czasie ciasto odgazować (uderzając kilka razy pięścią).

Po tym czasie z ciasta uformować rulon i podzielić na 3 równe części, z każdej uformować bagietkę, naciąć nożem. Ułożyć na blasze oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20 - 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Bagietki posmarować wodą. Piec 20 - 25 min. Ostudzić na kratce.

Smacznego!



2 komentarze:

Anna Górska pisze...

mniam:) chyba zrobię na dniach:)

pasjonatka pisze...

bardzo puchate ;))

Print