środa, 19 września 2012

Drożdżowe pierożki z pieczarkami


Składniki:

Ciasto:
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. mleka

Farsz:
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Ponadto:
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.

W między czasie rozgrzać trochę oleju na patelni. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Zrumienić cebulę, po czym dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, całość podsmażyć.

Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać farszem, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 - 15 min do lekkiego napuszenia.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Smacznego!

1 komentarz:

Weronika pisze...

Śliczne pierożki, smakują pewnie wyśmienicie. :)

Print