wtorek, 3 stycznia 2012

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami


Składniki (ciasto o wymiarach 24 x 32 cm):

Ciasto:
  • 1 jajo
  • 60 g cukru
  • 40 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka

Masa serowa:
  • 9 jaj (osobno białka i żółtka)
  • ok. 280 g cukru
  • 150 g rozpuszczonej margaryny
  • 1 kg sera białego półtłustego (zmielonego 2- krotnie)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • ok. 100 g rodzynek
  • *2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

W kubku roztrzepać jajo z cukrem. Margarynę rozpuścić. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajo z cukrem, margarynę i mleko, wyrobić ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę mleka).

Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie rozłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 st. C przez 10 min. Odstawić do przestudzenia.

Przygotowanie masy serowej. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawać po łyżce sera białego. Na koniec dokładnie wmieszać mąki i aromat. Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.

Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie. Piec godzinę w temp. 175 st. C (piekłam z termoobiegiem, w trakcie pieczenia kiedy ciasto zaczęło łapać kolor, przykryłam od góry folią aluminiową).

Po upieczeniu wystudzić ciasto, polać polewą, ewentualnie ozdobić, schłodzić w lodówce.

* nie koniecznie

Smacznego!



7 komentarzy:

Kuchnia Doroty pisze...

Nie ma to jak sernik, pysznie wygląda

slyvvia pisze...

Ser, rodzynki, czekolada. Niczego więcej nie potrzebuję. Pycha :D

Anonimowy pisze...

ale ładnie wygląda:)

Siaśka pisze...

podziel sie

kachna pisze...

Siaśka - zapraszam :)

kabamaiga pisze...

Jak ja dawno nie jadłam sernika

Kamila pisze...

Bajeczny i pięknie udekorowany!

Print