środa, 18 stycznia 2012

Rożki francuskie z białym serem


Składniki na 8 rożków:

  • 1 płat ciasta francuskiego - ok. 370 gr, może być mrożone
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego (7 gr)
  • 1 jajo roztrzepane z łyżką wody do posmarowania

Wykonanie:

Ser biały rozcisnąć widelcem, dodać żółtko, śmietanę i wsypać oba cukry, dokładnie wymieszać.

Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto francuskie (mrożone wcześniej odmrozić - ciasto powinno być w temperaturze pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na 6 - 8 równych kwadratów (w zależności od wielkości).
Na każdym kwadracie rozłożyć po porcji nadzienia serowego, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, następnie złożyć  kwadrat na pół, tzn. po przekątnej - tworząc takim sposobem trójkąt, dokładnie zlepić brzegi rożków.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, układać rożki w małych odległościach od siebie.
Rozgrzać piekarnik do 220° C, wierzch rożków posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem z wodą, po czym na każdym rożku zrobić 2 lub 3 otworki "wentylacyjne". Piec ok. 20 min - piekłam z termoobiegiem ok. 15 min.

Smacznego!

4 komentarze:

Siaśka pisze...

mniam :P uwielbiam ciasto francuskie :)

Kamila pisze...

z takim domowym ciastem pysznie. Chyba się zabiorę z to ciasto :)

Saratelka pisze...

Muszą być pyszne! Lubię takie gotowe ciasto francuskie, można uzupełnić farszem na słodko albo na słono, szybko i smacznie! :)

Ewam pisze...

Pamietam takie rozki francuskie ,jak wyskakiwalysmy z kolezankami na przerwie w szkole do pobliskiej cukierni na takowe wlasnie:))

Print