wtorek, 17 stycznia 2012

Pszenny chleb z chrupiącą skórką


Nie sądziłam że zrobienie chleba może być tak banalnie proste, a jednak...
Przygotowanie tego chleba nie zajmuje wiele trudu i czasu, a efekt rewelacyjny - pyszny chlebek z chrupiącą skórką :) 
Zachęcam do obejrzenia filmu, który pokazuje krok po kroku wykonanie tego chleba.
Polecam! 

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. wody niegazowanej
  • mak, sezam, ziarna słonecznika

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i wlać wodę, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Przykryć miskę i odstawić na 12 do 18 godzin (odstawiłam na noc).

Po tym czasie blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto (ciasto będzie miało klejącą konsystencję) i odgazować - złożyć 4 boki ciasta do środka, tak jak kopertę. Ciasto odwrócić zgięciami do dołu i odłożyć na ściereczkę obsypaną ziarnami. Wierzch ciasta również oprószyć ziarnami, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz.

W tym czasie naczynie (wraz z przykrywką) odporne na wysoką temperaturę wstawić do piekarnika, nastawiając go na 250 st. C.
Po godzinie "leżakowania" ciasta, zdjąć przykrywkę naczynia, włożyć wyrośnięty chleb do naczynia, przykryć przykrywką i piec 30 min w temp. 230 st. C. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 min.

Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.

Smacznego!












7 komentarzy:

reve82 pisze...

piękny bochen

Dorotas30 pisze...

chlebek wygląda fantastycznie, a skórka jest niesamowita

Kamila pisze...

Idealny z chrupiąca skórką!

Nemi pisze...

Zamarzyła mi się teraz taka pyszna kromeczka z masełkiem...

Paszczak pisze...

Piękny chleb, aż zgłodniałem :)

chantel pisze...

w ram raz na kolację :)

Kasia pisze...

MMM chlebuś pięknie wygląda, zrobię zrobię na pewno, u mnie pachną bułeczki :)

Print