czwartek, 26 stycznia 2012

Pierogi z serem


Składniki (dla 3 osób):

  • 250 g sera białego
  • 8 g cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • ciasto na pierogi z połowy porcji
  • 4 łyżki roztopionego masła do polania pierogów

Wykonanie:

Przygotować nadzienie. Ser biały rozetrzeć dokładnie widelcem. Dodać cukier waniliowy, cukier i śmietanę, wymieszać.

Wyrobić ciasto na pierogi. Oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać przygotowanym nadzieniem serowym i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie (można dodać do garnka kilka łyżek oleju) do momentu wypłynięcia. 

Do rondelka wrzucić masło, rozpuścić, polać gotowe pierogi i posypać cukrem.

Smacznego!



4 komentarze:

Kamila pisze...

Smaka mam teraz na te pierogi :)

Tyna pisze...

Zjadłabym z chęcią:) Pycha!

Sue pisze...

The best!

agattekh pisze...

Pyszne są takie pierożki, ja zamiast śmietany dodaje do sera żółtko, pozdrawiam :-)

Print