wtorek, 31 stycznia 2012

Mielone nadziewane żółtym serem


Składniki (dla 3 - 4 osób):

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • kucharek
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 50 g sera żółtego
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania kotletów



Wykonanie:

Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać bułkę tartą, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem granulowanym, kucharkiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podzielić mięso na 6 części.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Kolejno każdą część rozklepywać w dłoni na placuszek, włożyć trochę sera żółtego i otulić mięsem, formując kotlet. 

Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtoczyć z mące i smażyć na złoto.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

3 komentarze:

monami pisze...

myślę, że to może zmienić moje podejśce do mielonych ;)

Heretyk pisze...

Serdecznie dziękuje za ten przepis. Mnie jak studentowi bez doświadczenia ciężko cokolowiek udaje się zjadalnego ugotować. Ale dzisiaj się udało. Poczęstowałem współlokatorów i im również smakowało. Tak więc wielkie dzięki! :)

kachna pisze...

Heretyk - cieszę się że smakowało :) Pozdrawiam

Print