piątek, 6 stycznia 2012

Bigos mięsno - warzywny


Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 2 pętka kiełbasy
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 6 ogórków korniszonów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kucharek
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • vegeta w płynie
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Ogórki pokroić w kostkę, nadmiar soku odcedzić na durszlaku.

Rozgrzać trochę oleju na patelni podsmażyć kiełbaskę, zdjąć do garnka. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, zrumienić, po czym dorzucić pieczarki, wymieszać i podsmażyć, zdjąć do garnka. Na koniec podsmażyć ogórki i dodać do garnka.

Wszystkie składniki w garnku wymieszać. Następnie podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić ok. 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić kucharkiem, pieprzem i cukrem do smaku oraz skropić vegetą w płynie, zagotować.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

6 komentarzy:

Sylvia F. pisze...

Całkiem nietypowy bigos ;) chętnie bym takiego spróbowała ;)

bucek pisze...

Świetna sprawa taki bigos bez kapuchy;)
pozdrawiam

klliisiaa pisze...

mniam, uwielbiam bigos :D

Monica pisze...

Robiłam kiedyś bardzo podobny i wszystkim smakował :)

Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Proponuję dodac jeszcze posiekaną kapustę pekińską i paprykę . Pycha.

kachna pisze...

Anonimowy - następnym razem wypróbuję, Pozdrawiam

Print