piątek, 14 września 2012

Zapiekanka z kurczakiem, warzywami i beszamelem, zapiekana z żółtym serem



Składniki (dla 3 osób):

  • 2 szkl. makaronu penne (dowolny)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka (użyłam po trochu czerwonej, zielonej i żółtej)
  • 5 średnich pieczarek 
  • połowa porcji sosu beszamelowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 150 g sera żółtego


Wykonanie:

Makaron ugotować - w osolonej wodzie - al dente. Przelać wodą, odcedzić, odstawić. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę lub słupki, ugotować na wpół miękko, odcedzić.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę lub paseczki, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić kawałki kurczaka, zdjąć. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plastry. Groszek odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos beszamelowy.

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Przełożyć makaron, mięso kurczaka oraz wszystkie warzywa, zamieszać. Polać sosem beszamelowym, ponownie zamieszać. Wierzch posypać żółtym serem. Piec 20 - 30 min.

Smacznego!

3 komentarze:

Olka pisze...

Uwielbiam wszelkie zapiekanki z makaronem, pycha :)

slyvvia pisze...

Kocham takie zapiekanki :D

Maja Skorupska pisze...

pyszna zapiekanka!:)

Print