poniedziałek, 9 stycznia 2012

Domowa skórka cytrynowa


Składniki:
  • 4 cytryny
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. wody

Wykonanie:

Cytryny sparzyć, wyszorować, osuszyć, podzielić na ćwiartki, oddzielając skórkę od owocu. Odkroić białą część i pokroić w paseczki.
Pokrojoną skórkę wrzucić do rondelka, zalać 1 szkl. wody i gotować 15 min, po czym odcedzić.

Do rondelka wlać pozostałą wodę, dodać cukier i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wrzucić paski cytryny i gotować na minimalnym ogniu do momentu, aż woda prawie cała wyparuje. 

Rozłożyć paski cytryny na papierze do pieczenia do wyschnięcia na całą noc.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


8 komentarzy:

Kamila pisze...

Przydałby się słoiczek :)

Dusia pisze...

na pewno podjadałabym 'na surowo' ;)

Blackdiamondin pisze...

prosto, szybko i pysznie:)

kabamaiga pisze...

Ja jeszcze nie robiłam, chociaż planuję zawsze przed świętami

Aleksandra pisze...

fajna :) ja co prawda wolę w syropie ale taka też się przydaje :)

aga pisze...

bardzo smakowity dodatek:)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam ja!

Pozdrawiam serdecznie ; )

Aga w kuchni pisze...

no i teraz już na pewno taką zrobię :)

Print