poniedziałek, 16 stycznia 2012

Rożki francuskie z melonem

 

Składniki na 8 rożków:

  • 1 płat ciasta francuskiego - ok. 370 gr, może być mrożone
  • 0,5 melona
  • 70 g białej czekolady
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka margaryny
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 1 mandarynki
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 roztrzepane jajo z łyżką wody do posmarowania

Wykonanie:

Melona oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę, odłożyć. Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuścić w kąpieli wodnej.

Margarynę wrzucić do garnka, rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać startą skórkę i wyciśnięty sok z mandarynki i chwilę podsmażyć. Wrzucić pokrojonego melona, wymieszać i poddusić ok. 5 min, po czym zdjąć z ognia, połączyć z roztopioną czekoladą oraz migdałami. Odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.

Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto francuskie (mrożone wcześniej odmrozić - ciasto powinno być w temperaturze pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na 8 równych kwadratów. Na każdym rozłożyć nadzienie, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, złożyć na pół po przekątnej - tworząc w ten sposób trójkąty. Zlepiać rożki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i na każdym rożku zrobić 3 otworki wentylacyjne - koniecznie.

Piec w temp. 220 st. ok. 20 min. (piekłam z termoobiegiem ok. 15 min).

Smacznego!



2 komentarze:

magda k. pisze...

Bardzo ciekawe połączenie, uwielbiam melona muszę koniecznie wypróbować :)

Kamila pisze...

Niebiański deser :)

Print