poniedziałek, 2 stycznia 2012

Steki - kotlety z mięsa wieprzowego


Składniki (dla 4 - 6 osób):

  • 4 grube plastry mięsa wieprzowego (ok. 450 g)
  • 1 cebula 
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • kucharek
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć kucharkiem i pieprzem, wymieszać, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać na kogel-mogel.

Do mięsa dodać cebulkę, wlać roztrzepane jaja, dodać mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki, oprószyć czosnkiem granulowanym i majerankiem, dokładnie wymieszać, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem - powstanie konsystencja lejąca "ciasta".

Rozgrzać olej na patelni, łyżką nakładać ciasto, formując kotlety - steki.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

3 komentarze:

ilka_86 pisze...

fajne to Twoje mięsko:) Na pewno jest bardzo smaczne:) pozdrawiam ciepło

Siaśka pisze...

ale fajne :D muszę spróbować :P

Dusia pisze...

warzywko, czosnek i majeranek wszystko co lubię :)

Print