wtorek, 31 stycznia 2012

Domowe lody śmietankowe


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru
  • 250 ml śmietany 30%

Ponadto:
  • 4 kubeczki do lodów

Wykonanie:

Do miski wbić jajo i żółtko, wsypać cukier, miskę umieścić w "kąpieli wodnej" (tzn. w rondelku zagotować wodę, po czym zmniejszyć płomień na minimum i w tym momencie można rozpocząć "kąpiel wodną"), ubić jaja na puszystą masę (ubijałam do momentu rozpuszczenia się cukru), odstawić. 

Śmietankę wlać do wysokiej miski, ubić na sztywno. Następnie wlać uprzednio ubitą na parze masę jajeczną i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę rozłożyć w kubeczkach do lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.

Smacznego!

3 komentarze:

Dusia pisze...

fajne lody :)

Kamila pisze...

Lodowa przyjemność!

monami pisze...

o, i bez ciągłego mieszania w trakcie mrożenia. Super!

Print