środa, 4 stycznia 2012

Cake pops


Inspiracja z bloga Bakarelli - klik

Składniki na 22 szt.:

Lizaki:
  • 400 g suchego ciasta - użyłam czekoladowego
  • 200 g kremu - użyłam kremu czekoladowego i konfitury (może być mascarpone)
  • czekolada do obtoczenia - użyłam gorzkiej

Ponadto:
  • kolorowe posypki, wiórki kokosowe, drobno posiekane:  orzechy włoskie i migdały
  • patyczki

Wykonanie:

Ciasto pokruszyć w misce, dodać krem i dokładnie wymieszać, tworząc zbitą kulę. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15 min.

Z ciasta uformować w miarę możliwości równe kulki - wyszło mi 22 szt. (ułożyłam je w pojemniku), po czym ponownie włożyć do zamrażalnika na 15 min.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (dodałam kilka łyżek mleka). Wyjąć kulki z zamrażalnika. Koniec każdego patyczka maczać w czekoladzie i wbijać w środek kulki. Cake pops układać patyczkami do góry w pojemniku i ponownie schłodzić przez 15 min.

Po tym czasie wyjąć Cake pops i maczać w rozpuszczonej czekoladzie, poczekać chwilę aż skapnie jej nadmiar, udekorować, wbijać w styropian.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ciekawy pomysł :). Smakowicie wyglądają.

agnieszka pisze...

piękne i bardzo oryginalne ;) Z posypkami wyszły idealnie!!

Kaś pisze...

bajecznie wyglądają

Natchniona pisze...

Przepiękne! Widziałam już coś takiego i za każdym razem się zachwycam :D

Weronika (www.natchniona.pl)

Print