poniedziałek, 23 stycznia 2012

Brokułowa


Składniki (na 3 porcje):
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • mała cebulka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kucharek
  • pieprz
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • koper

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Gdy woda się zagotuje, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kucharek, pieprz.

Brokuł podzielić na różyczki, umyć, wrzucić do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy.  Obrać marchew pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Cebulkę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do zupy.

W między czasie mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować chwilę, ewentualnie doprawić do smaku vegetą w płynie.
Na koniec dodać koperek, zestawić z ognia.

Smacznego!

2 komentarze:

Kamila pisze...

Apetyczna, a tak dawno jej nie jadłam!

magda k. pisze...

zupka brokułowa brzmi smakowicie :)

Print