wtorek, 29 listopada 2011

Mięso w sosie pieczarkowym


Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mięsa wieprzowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • mała cebulka
  • 5-6 pieczarek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kucharek (sól)
  • vegeta w płynie
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • koperek

Wykonanie:

Mięso umyć osuszyć, pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, podsmażyć kawałki mięsa.

W między czasie do rondla wlać 3 szkl. wody, wstawić do gotowania. Po czym wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kucharek. Marchew i pietruszkę obrać pokroić w talarki/słupki. Wrzucić do rondla. Następnie dodać zrumienione mięso. Dusić na średnim ogniu do miękkości składników.

Cebulkę obrać pokroić w kostkę lub w piórka zrumienić na patelni po czym wrzucić do gotującego się mięsa.
Pieczarki umyć, pokroić w plastry, dodać do mięsa, poddusić jeszcze jakiś czas.

Mąkę rozetrzeć z odrobiną wody, dodać śmietanę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu. Pod koniec gotowania wlać do rondla ciągle mieszając. Doprawić vegetą, ewentualnie innymi przyprawami, dodać trochę koperku. Zdjąć z ognia, podawać np. z kluskami śląskimi.

Smacznego!

1 komentarz:

slyvvia pisze...

Z kluskami najlepsze :D

Print