sobota, 12 listopada 2011

Kopytka z okrasą


Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajo
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 pętko kiełbasy (ja miałam śląską)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości, osolić. Odcedzić, wyparować. Rozgnieść tłuczkiem na pure, odstawić do wystygnięcia.

W między czasie rozgrzać olej na patelni. Kiełbaskę pokroić w kosteczkę, podsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy na patelnię, smażyć na małym ogniu do miękkości cebulki.

Ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę, roztrzepane jajo i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Następnie wałkować w średniej grubości rulon i kroić w kawałki. Wstawić wodę do gotowania, osolić. Wrzucać kopytka na gotującą się wodę, mieszając żeby kluski nie przywarły do dna garnka.

Kopytka podawać polane okraszoną kiełbaską z cebulką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Print