sobota, 12 listopada 2011

Ciasto z jabłkami


Składniki:

Ciasto:
  • niecałe 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3 małe jaja
  • 2 jabłka

Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (8 g)

Wykonanie:

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki.

Małą tortownicę o średnicy ok.15 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Jabłka umyć, oczyścić z gniazd i pokroić w talarki. Ułożyć na wierzchu ciasta owoce i posypać kruszonką (wymieszać wszystkie składniki).

Piec w temp. 160 st. C przez pół godz, następnie temp. podwyższyć do 170 st. C i piec kolejne 30 min, do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego!




2 komentarze:

Duś pisze...

ta kruszonka jest taka kusząca:)

bułeczka pisze...

ciasto wygląda pysznie, kocham ciasta z jabłkami
pozdrawiam:)

Print