poniedziałek, 14 listopada 2011

Pierś z kurczaka z pieczarkami zapiekana z serem żółtym


Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 jajo z łyżką mleka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • pół dużej cebuli
  • 3 pieczarki
  • 5 dkg sera żółtego
  • bułka tarta
  • oliwa/olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Do miseczki wbić jajo, dodać łyżka mleka, roztrzepać. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zanurzyć rozbite kotlety i odstawić.

W między czasie rozgrzać olej na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na złoto. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, dodać do cebuli, posolić, podsmażyć. Po czym zdjąć z ognia. Ser żółty zetrzeć na tarce bądź drobno pokroić.

Rozgrzać olej na patelni, kotlety maczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoto.
Przygotować naczynie do pieczenia, wyłożyć papierem, układać kotlety, na każdym rozłożyć trochę pieczarek z cebulą, a na wierzch posypać żółtym serem, zapiec.

Podawać z ziemniakami i sałatką.

Smacznego!



2 komentarze:

Olivia pisze...

Moja babcia robi podobnie, dodaje jeszcze łyżkę majonezu na pierś :) Smakuje bardzo dobrze :)

dorota20w pisze...

jakie pyszności !

Print