środa, 16 listopada 2011

Kajzerki


Przepis pochodzi z bloga Dorotus

Składniki na 10 kajzerek:

  • 12 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szkl. letniej wody
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
Ponadto:
  • jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem i kilkoma łyżkami wody, odstawić na kilka minut. 

Następnie wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 min. - długie wyrabianie jest niezwykle ważne. Po czym odczekać 10 min, potem ponownie wyrabiać przez 5 min. Ciasto będzie o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, naciąć nożem i pozostawić pod przykryciem 45 min. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem z 1 łyżką mleka.

Piec ok. 15 min. w temp. 225 st. C. Ostudzić na kratce.

Smacznego!

1 komentarz:

Duś pisze...

nie ma to jak domowe pieczywo

Print