sobota, 12 listopada 2011

Ślimaczki, pszenne bułeczki


Przepis pochodzi z bloga Dorotus

Składniki na 10 bułek:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
Ponadto:
  • 2 łyżki roztopionego masła - do posmarowania rozwałkowanych placuszków
  • 1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania bułeczek
  • sezam, mak - do posypania bułeczek

Wykonanie:

Drożdże zasypać łyżką cukru i zalać częścią mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.

W większej misce wymieszać mąkę, sól, dodać roztrzepane jajo, zaczyn drożdżowy i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Uformować w kulę i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 60 - 75 min).

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy placek. Posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki - jak naleśniki. Z kolei każdy rulonik zwinąć na kształt ślimaczka - koniec rulonika wciskając pod spód utworzonej bułeczki. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić przykryte w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 30 min.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, makiem.
Piec w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temp. 180 st. C. ok. 15 min, do ze złocenia.

Wyłożyć na kratkę do przestudzenia.

Smacznego!



3 komentarze:

forum kulinarne pisze...

Niema to jak domowe wypieki :)

aga-aa pisze...

śliczne! myślę, że mojego LLordzika uradowałyby takie drożdżówki

Olciaky vel Olcik pisze...

o kurczę.. ale pyszota!

Print