Składniki:
- 80 g margaryny
- 210 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 jajo
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej (w/g uznania)
Wykonanie:
Do rondelka wkroić margarynę, rozpuścić na małym ogniu, po czym ostudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, wbić jajo oraz wlać rozpuszczoną margarynę, wyrobić ciasto. Następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na 60 min.
W między czasie galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, po czym odstawić do ostudzenia.
Blat oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i wykrajać koła. W połowie wykrojonych ciastek wyciąć mniejszą, dowolną foremką dziurkę.
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.10 min. Po upieczeniu ostudzić. Następnie jedną część ciastka posmarować galaretką i przykryć ciastkiem z dziurką. Ciastka odłożyć do zastygnięcia. Po tym czasie dziurki uzupełnić tężejącą pozostałą galaretką, odłożyć do stężenia.
Smacznego!
16 komentarzy:
Nie wiedziałam, że to takie proste. Ciastka wyglądają mega apetycznie.
Podobs mi się wersja z galaretką:)
super i jakie proste:)
pyszne smaki
Bardzo lubię takie ciacha!
Czuję, że stanę się ich zagorzałą fanką:)
Wyglądają jak takie ze sklepu, tylko lepiej;D Pyszności!
pięknie się prezentują te ciasteczka, jak broszki z rubinami:)
bardzo dziękuję :)
A można się poczęstować? Bo tak pięknie wyglądają te rubinowe oczka :)
Idealne na podwieczorek.
wyglądają prześlicznie!
Takie ciastka stały się moją miłością po świętach w 2009 roku ;). Niestety, potrafi je zrobić dobrze tylko moja mama. Przynajmniej na ten moment.
Od razu nabrałam apetytu ;-D
www.przysmakiewy.pl
Gdybym zaserwowala takie ciasteczka, pewnie nikt nie uwierzylby, ze nie sa kupione..:) wygladaja przepieknie! pozdrawiam!
kupiłam wykrajanki, z pewnością wrócę do przepisu gdy będę piec podobne ciasteczka. Tężejąca galaretka... a ja się zastanawiałam jak ją wycinać - głupol...
Prześlij komentarz