czwartek, 8 marca 2012

Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką


Składniki (na tartę o średnicy 23 cm):

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g rozpuszczonej margaryny
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Masa serowa:
  • 200 g sera białego (użyłam zmielonego, śmietankowego)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 duże roztrzepane jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto:

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać rozpuszczoną margarynę, śmietanę i kilka kropel aromatu, wyrobić ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Następnie wylepić ciastem spód oraz brzeg formy - do ok. 1,5 cm wysokości. Rozłożyć arkusz papieru do pieczenia - można obciążyć np. grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C, piec 10 min - po 7 min, usunąć papier i piec pozostałe 3 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

Do miski przełożyć ser biały, rozetrzeć widelcem. Wsypać cukier, wlać roztrzepane jajo i ekstrakt, wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w talarki.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na spód podpieczonego ciasta równomiernie rozłożyć masę serową, ułożyć jabłkowe talarki, posypać kruszonką. Tartę włożyć do piekarnika, piec 50 min (piekłam z termoobiegiem, w trakcie pieczenia kiedy ciasto zaczęło łapać kolor, przykryłam od góry folią aluminiową).

Smacznego!



11 komentarzy:

Ola pisze...

jeszcze nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby zrobić tartę z białym serem! :)

Dusia pisze...

jak smacznie wygląda.

Kamila pisze...

Pyszne połączenie :)

Kaś pisze...

jak dla mnie idealne połączenie smaków

Maja i Kamila pisze...

Cała magia tkwi chyba właśnie w prostych przepisach. Wspaniale wyszła:)

Szana pisze...

robiłam taką podobną, obczaj u mnie, wyszła trochę niższa!
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana - banana,
www.gastronomygo.blogspot.com

Daria Anna pisze...

Świetny pomysł, na pewno kiedyś wykorzystam, a na dziś też mam tartowe plany.

Amber pisze...

Po prostu pyszna!

slyvvia pisze...

Nigdy nie robiłam żadnej tarty. Taka musi być przepyszna :D

Nemi pisze...

Grzechem byłoby jej nie przygotować:)

vanilla pisze...

ooo, to coś dla mnie. ta tarta jest wspaniałą alternatywą dla drożdżówki. super!

Print