Składniki (na tartę o średnicy 23 cm):
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonej margaryny
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany kremówki
- kilka kropel aromatu waniliowego
Masa serowa:
- 200 g sera białego (użyłam zmielonego, śmietankowego)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 duże roztrzepane jajo
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
- 2 średnie jabłka
- kruszonka
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać rozpuszczoną margarynę, śmietanę i kilka kropel aromatu, wyrobić ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Następnie wylepić ciastem spód oraz brzeg formy - do ok. 1,5 cm wysokości. Rozłożyć arkusz papieru do pieczenia - można obciążyć np. grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C, piec 10 min - po 7 min, usunąć papier i piec pozostałe 3 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
Do miski przełożyć ser biały, rozetrzeć widelcem. Wsypać cukier, wlać roztrzepane jajo i ekstrakt, wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w talarki.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na spód podpieczonego ciasta równomiernie rozłożyć masę serową, ułożyć jabłkowe talarki, posypać kruszonką. Tartę włożyć do piekarnika, piec 50 min (piekłam z termoobiegiem, w trakcie pieczenia kiedy ciasto zaczęło łapać kolor, przykryłam od góry folią aluminiową).
11 komentarzy:
jeszcze nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby zrobić tartę z białym serem! :)
jak smacznie wygląda.
Pyszne połączenie :)
jak dla mnie idealne połączenie smaków
Cała magia tkwi chyba właśnie w prostych przepisach. Wspaniale wyszła:)
robiłam taką podobną, obczaj u mnie, wyszła trochę niższa!
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana - banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Świetny pomysł, na pewno kiedyś wykorzystam, a na dziś też mam tartowe plany.
Po prostu pyszna!
Nigdy nie robiłam żadnej tarty. Taka musi być przepyszna :D
Grzechem byłoby jej nie przygotować:)
ooo, to coś dla mnie. ta tarta jest wspaniałą alternatywą dla drożdżówki. super!
Prześlij komentarz