środa, 4 stycznia 2012

Ogórkowa


Składniki (na 3 porcje):
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka startej pietruszki
  • mała cebulka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kucharek
  • pieprz
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • koperek

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Gdy woda się zagotuje, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kucharek, pieprz. Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy.  Obrać marchew pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka wraz z pietruszką. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ogórki, podgotować.
Cebulkę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do zupy.
Pod koniec gotowania mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować chwilę, ewentualnie doprawić do smaku vegetą w płynie. Na koniec dodać koperek, zestawić z ognia.

Smacznego!

4 komentarze:

forum kulinarne pisze...

Bardzo lubię ogórkową... :)

Siaśka pisze...

zupka :D

kachna pisze...

Siaśka - tak :) czas żeby trochę odpocząć od dań "z widelca" :D

pees pisze...

strasznie dawno nie jadłam ogórkowej, a przecież tak lubię!:)

Print