piątek, 27 stycznia 2012

Drożdżówki z konfiturą


Składniki na 8 bułek:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szkl. letniego mleka
  • 1 roztrzepane jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • konfitura z czarnej porzeczki (w/g uznania)
  • roztrzepane jajo do posmarowania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać. Następnie wlać mleko i roztrzepane jajo, wyrobić ciasto. W między czasie wgnieść roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - w między czasie raz odgazować (uderzyć pięścią 2 razy).

Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować konfiturę, zwinąć w rulon. pokroić na 8 części i każdą "skręcić" - formując w ten sposób "zakręconą" bułkę.

Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w temp. 180° C przez ok. 15 min (piekłam z termoobiegiem). Upieczone drożdżówki polukrować.

Smacznego!

4 komentarze:

Siaśka pisze...

uwielbiam <3

Bożena pisze...

O rany..ale mam smaka na takie bułeczki..

Kaś pisze...

wsunęłabym kilka bez mrugnięcia okiem :)

Arvén pisze...

Mrau! Drożdżowe, konfitura, i tak apetycznie zawinięte...są szanse na jedną? :>

Print