czwartek, 3 listopada 2011

Śmietankowy pudding ryżowy z jabłkami


Zmodyfikowany przepis ze strony tutaj (Filozofia smaku)

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 szkl. mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 g ryżu
  • 1 łyżka śmietankowego budyniu (bez cukru)
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 jabłka
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Rondel opłukać zimną wodą, wlać 2 szkl. mleka i cukier, wstawić do gotowania. Od czasu do czasu mieszając i zdejmując kożuch. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu do 0,5 godz, od czasu do czasu mieszając.

W między czasie budyń wymieszać z 1/4 szkl. mleka. Następnie dodać do ugotowanego ryżu, wymieszać i zdjąć z ognia. Rozłożyć na dwie porcje.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w talarki. Mandarynkę przekroić na pół, wycisnąć sok. Jabłka obtoczyć w soku. Rozgrzać masło na patelni. Ułożyć jabłka, smażyć z obu stron na złoty kolor, oprószyć cukrem z jednej strony - podsmażyć, potem z drugiej strony - podsmażyć. Rozłożyć jabłka na puddingu.

Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!














2 komentarze:

zjedz_mnie pisze...

Fajny deserek, super ;]

Maggie pisze...

Oj, chodzi za mna taki pudding... I jeszcze z jablkami, ktore przeciez teraz wlasnie sa najlepsze.

Print