czwartek, 10 listopada 2011

Pomidorowa z klopsikami


Składniki (dla 3 osób):
  • ok. 200 g mięsa mielonego (doprawionego: jajo, ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka starkowanego korzenia pietruszki
  • 1 łyżka starkowanego selera
  • pół cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka Kucharka (sól)
  • Vegeta w płynie
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek

Wykonanie:

Wstawić garnek z wodą do gotowania. Marchew obrać, starkować lub pokroić w plastry/słupki. 
Mięso mielone wymieszać z jajem, posiekanym drobno czosnkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki. 

Gdy woda się zagotuje wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę Kucharka, marchew, seler, pietruszkę, gotować na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą w pół miękkie. Następnie wrzucić kulki mięsne, podgotować chwilę. 

W między czasie rozgrzać olej na patelni. Cebulkę pokroić w kostkę zrumienić razem z posiekanym drobno czosnkiem, po czym dodać pomidory z puszki, dusić. Przyprawić bazylią, oregano, pieprzem i cukrem. 
Następnie przelać sos pomidorowy z patelni do garnka z zupą. Dokładnie wymieszać, podgotować chwilę. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. 

Mąkę rozetrzeć z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Po czym wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Podgotować kilka minut, doprawić do smaku Vegetą w płynie, ewentualnie cukrem. Zestawić z ognia. Posypać koperkiem.

Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem bądź ryżem. Pycha ...

Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji Pomidorowa Pudliszkowa

1 komentarz:

aga pisze...

na taka zupke mam ochote:)

Print