środa, 2 listopada 2011

Mięso w sosie musztardowym


Składniki (dla 2 osób):
  • 2 grube plastry mięsa wieprzowego
  • kucharek
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • mała cebula (dałam 0,5 dużej)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej (dałam angielskiej jest typowo ostra)
  • wegeta w płynie
  • 2 szkl. wody
  • mąka
  • olej
Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Posypać kucharkiem, pieprzem i czosnkiem z obu stron, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę na rumiano.

W między czasie wstawić rondel z wodą do gotowania. Kiedy się zagotuje, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucić podsmażoną cebulkę. Mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na pozostałym oleju, po czym wrzucić do rondla. Gotować na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać 2 łyżeczki musztardy i skropić wegetą w płynie, podgotować.

Podawać z ziemniakami bądź kluskami z surówką w/g uznania.

Smacznego!

Rada: Jeśli sos nie zgęstnieje rozrobić łyżkę mąki z wodą. U mnie sos był wystarczająco gęsty, więc nie było konieczności zagęszczęnia, wręcz pod koniec duszenia musiałam dodać jeszcze trochę wody.




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

WITAM

jestem mile zaskoczona blogiem. dania sa łatwe i pikenie wygladaja. jestem pełna podziwu dla Autorki. Twoje przepisy sa ludzkie i nie zajmuja trzech stron...poprosze o wiecej. korzystam z Twoim przepisów z usmiechem.

dziekuje :)
aga

kachna pisze...

aga - bardzo dziękuje za miłe słowa :) potraw na pewno z czasem będzie przybywać, serdecznie zapraszam i cieplutko pozdrawiam!

Print