poniedziałek, 21 listopada 2011

Kluski śląskie


Składniki (na 2 - 3 porcje):

  • 600 g ziemniaków
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, po czym dokładnie rozgnieść tłuczkiem, ostudzić. Przełożyć do miski, podzielić na 4 części. W miejsce 1/4 części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać (wraz z odłożoną 1/4 częścią ziemniaków), dodać jajo i sól, po czym dokładnie ugnieść ciasto.

Formować kulki, lekko spłaszczać i wykonując pośrodku wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie.

Kluski gotować na bieżąco tyle ile się zje - nie pozwalać żeby moczyły się w wodzie.

Najlepiej smakują z sosem.

Smacznego!

5 komentarzy:

Dusia pisze...

o kluseczki dawno robiłam, ale są takie pyszne

Kamila pisze...

Lubię bardzo, szczególnie z mięsnym sosikiem. Pozdrawiam

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

jakoś nigdy nie odważyłam się ich zrobić, choć nie raz planowałam

burczymiwbrzuchu pisze...

Uwielbiam kluski śląskie za smak, wygląd i za dziurkę w którą wlatuje sos :)

Kasia pisze...

bardzo lubię kluski śląskie :) mniam mniam!

Print