piątek, 25 listopada 2011

Jogurtowe ciasto z kiwi


Przepis na ciasto pochodzi z tej strony

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ok. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • ok. 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 - 3 owoce kiwi

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, odstawić. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Tortownicę o wymiarach ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Kiwi obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta, lekko w nie wciskając owoce.

Piec w temp. 200 st.C przez 40 min (do tzw. suchego patyczka). Po 20 min, przykryłam folią aluminiową, aby się nie spiekło, gdyż ciasto nabrało już koloru.

Można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





7 komentarzy:

slyvvia pisze...

Wygląda świetnie. Nigdy nie jadłam ciasta z kiwi :D

Tyna pisze...

Ale fajnie wygląda:)

Patrycja pisze...

Ooo, ciasto z kiwi, bardzo oryginalne :)

Lovelykate pisze...

Świetnie wygląda! Kiwi prezentuje się nadzwyczaj uroczo ;)

Kaś pisze...

pięknie wyrosło!

Monica pisze...

Bardzo oryginalne z tym kiwi na wierzchu :) Pięknie się upiekło.

Pozdrawiam!

Russkaya pisze...

Świetnie wyglądają te plasterki kiwi na wierzchu :)

Print