poniedziałek, 14 listopada 2011

Drożdżówki z serem

 

Przepis na ciasto pochodzi z bloga Pracownia Wypieków

Składniki: (na 8 drożdżówek)

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 1 jajo
  • 1/4 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. mleka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru
Do posmarowania roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka.


Wykonanie:

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. 

Mleko podgrzać, wymieszać z olejem, cukrem i solą. Lekko przestudzić, po czym połączyć z jajkiem. Dodać do mąki wymieszanej z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.

W między czasie ser biały rozgnieść widelcem, dodać żółtko i cukier puder. Dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem kubka/ filiżanki, po czym napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajem.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wstawić drożdżówki i piec 15 - 20 min, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!



4 komentarze:

aga pisze...

ale sa ladne i z checia bym sobie taka drozdzoweczke zjadla:)

Lovelykate pisze...

Domowe drożdżówki z serem to jedna z najlepszych rzeczy na świecie ;) Pycha!

www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

zjedz_mnie pisze...

Śliczne drożdżóweczki, porywam sobie jedną ;]

Kaś pisze...

taka ilość sera zdecydowanie do mnie przemawia :)

Print