piątek, 11 listopada 2011

Drożdżówki z budyniem


Przepis na ciasto pochodzi z bloga Pracownia Wypieków


Składniki: (na 8 drożdżówek)

Ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 0,5 szkl. letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajo
  • 1/4 szkl. oleju
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
Do posmarowania roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka.


Wykonanie:

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, jajo. Pozostałe mleko wymieszać z olejem, resztą cukru i solą, wlać do miski z mąką. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.

W między czasie przygotować budyń. Do garnka wlać 1 szkl. mleka, wstawić do gotowania. W kubku wymieszać budyń z pozostałym mlekiem dodając 2 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wlać budyń, energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem kubka/ filiżanki, po czym napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajem.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wstawić drożdżówki i piec 15 - 20 min, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!


3 komentarze:

Kaś pisze...

aż ślinka cieknie na ich widok!

Arvén pisze...

"Chodzą" za mną ostatnio, a skoro dopędziły mnie już nawet w blogosferze to znaczy, że trzeba je zrobić :) Perfekcyjnie Ci wyszły!

zjedz_mnie pisze...

Ależ one apetycznie wyglądają ;]

Print