czwartek, 17 listopada 2011

Ciasto na tortille


Składniki na 6 placków:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, dokładnie wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto ma być w konsystencji miękkie. 

Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką z obu stron. Za pomocą talerzyka (o średnicy rozmiaru patelni na której będziecie smażyć) wykrajać tortille. Z pozostałych skrawków wyrobić ciasto, powinno starczyć na ostatni placek (mi wyszło w sumie 6 placków).

Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.
Tak gotowe tortille nadziewać wg uznania.

(Po usmażeniu placków należy je przykryć ściereczką bądź trzymać w pojemniku - wtedy nabiorą elastyczności - jeśli nie zamierzacie od razu ich nadziewać do spożycia. W każdej chwili można je podgrzać na suchej patelni - chwile z obu stron)

Smacznego!

2 komentarze:

Iza Kusiak pisze...

Przepis podoba mi się bardzo:)
Dziś spróbuję go zrobić:)
Jeśli zrobię od razu napiszę czy mi wyszło:)
Dzięki za przepis
Pozdrawiam

kachna pisze...

Iza Kusiak - ok, w takim razie czekam na opinię. Dziękuję, również pozdrawiam :)

Print