niedziela, 28 października 2012

Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym



Składniki:

Mini tortille:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 90 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
Ponadto:
  • 6 pieczarek
  • mała cebulka
  • 12 plastrów szynki
  • 12 plastrów sera żółtego
  • keczup

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto - ciasto ma być miękkie w konsystencji. Blat oprószyć mąką, ciasto cieniutko rozwałkować, szklanką wycinać koła - powinno wyjść 12 szt.

Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.

Przygotować dodatki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę pokroić w półksiężyce, pieczarki wraz z cebulką podsmażyć na patelni, zdjąć.

Na lekko natłuszczonej patelni położyć 1 placek tortilli, na której ułożyć: plaster sera, plaster szynki, trochę pieczarek z cebulą, keczup, plaster szynki, plaster sera i docisnąć drugim plackiem tortilli, podgrzać do momentu rozpuszczenia się sera, przewrócić na drugą stronę, chwilę podgrzać, zdjąć. Tak samo postąpić z pozostałymi plackami tortilli.

Smacznego!





4 komentarze:

Nemi pisze...

I jak się nie skusić? :)

whiness pisze...

Oj, będę musiała zrobić je któregoś razu :)

Anulla pisze...

wyglądają obłędnie!:)

Mała kuchareczka pisze...

Rewelacyjny pomysł,po prostu niesamowite:)
Muszę koniecznie to wyprubować

Print